REPREZINTA INTERNETUL UN PERICOL PENTRU COPII?

Aceasta tema este tot mai des abordata in ultima perioada, poate si din cauza cresterii numarului celor care acceseaza si petrec tot mai mult timp pe internet mai mult decat este indicat. Problema intervine atunci cand vorbim de utilizarea internetului in randul copiilor care, de la varste fragede, petrec nenumarate ore in fata calculatorului.

 CUM AR INFLUENTA NEGATIV COPIII CARE UTILIZEAZA INTERENTULUI?

  •  In primul rand pentru ca este nesigur. Exista nenumarate programe care atrag copiii prin coloristica, dar care ii redirectioneaza spre alte pagini cu un continut nepotrivit varstei lor. Acest aspect poate fi controlat de parinti, acestia avand responsabilitatea de a monitoriza activitatile propriilor copii.
  • Un alt aspect negativ al utilizarii internetului ar fi ca le poate limita creativitatea si imaginatia. Este foarte important ca cei mici, in special cei cu varsta incepand  de la sapte ani, sa incerce sa descopere, sa citeasca, sa caute informatia si nu sa li se ofere pur si simplu. Trecand prin aceste etape copilul poate sa isi dezvolte latura creativa.
  • Utilizarea interentului de asemenea creeaza dependenta. In ultima perioada copiii evita sa se joace afara, ei alegand jocurile pe calculator, sa discute cu prietenii pe Messenger, iar acest aspect nu este unul imbucurator deoarece evitand jocurile in aer liber, ei nu isi vor consuma energia in mod benefic. Jocurile si in general, sportul ii ajuta sa se miste, sa socializeze, sa invete sa respecte regulile specifice unui grup si astfel sa se dezvolte in plan psihic si fizic.
  • In randul celor mici mai apare si problema de comunicare. Utilizarea internetului in mod excesiv poate duce la izolarea copilului fata de familie si prieteni si il poate afecta si in ceea ce priveste adaptarea la situatiile intalnite in viata reala.

AR TREBUI COPILUL SUPRAVEGHEAT ATUNCI CAND NAVIGHEAZA PE INTERNET?

In mod sigur copilul trebuie sa fie supravegheat in aceasta situatie. Cand vorbim de copiii sub sapte ani ne confruntam cu problema privind intelegerea acestora a informatiei de pe internet. Ei au o capacitate limitata de a distinge intre reclame si continut real. Copiii nu constientizeaza avantajele si dezavantajele utilizarii internetului si de aceea parintii ar trebui sa monitorizeze actiunile lor si sa ii indrume spre gasirea materialului potrivit si necesar specific varstei lor.

INTERNETUL ARE UN IMPACT MAI PUTERNIC ASUPRA COPIILOR DECAT ASUPRA ADULTILOR?

Fie ca vorbim de copiii de gradinita, de copii mai mari sau chiar de adulti, majoritatea petrec din ce in ce mai mult timp la calculator, in special pe internet. Desigur ,,drogul virtual” asa cum a fost numit internetul in ultima perioada, afecteaza in special copiii, intrucat acestia nu au o perceptie clara asupra utilizarii internetului, nereusind sa gestioneze in mod corect activitatile proprii, ei nu fac diferenta intre aspectele pozitive si negative ale navigarii pe internet.

AR TREBUI IMPLEMENTATE NISTE CONDITII IN CARE PERSOANELE SA AIBA ACCES LA CONTURILE DE SOCIALIZARE?

Accesul atat de simplu la un cont de socializare poate avea efecte negative in randul copiilor si adolescentilor, de cele mai multe ori punandu-le viata in pericol. Ar trebui sa existe niste conditii mai severe de accesare, poate unele dintre ele impuse chiar de catre parinti.

ISI POT GASI COPIII MODELE PE INTERNET? CUM II AFECTEAZA?

In mod cert in perioada copilariei cei mici sunt in etapa de formare, ei pot imita actiunile celor din jurul lor si pot adopa un comportament deviant. Ei pot gasi mesaje cu caracter negativ pe care le pot interpreta intr-un mod eronat. Copiii isi aleg modele de viata incercand sa ii imite si sa actioneze dupa un anumit sablon ales de la cei din jur. Este foarte important mediul in care se dezvolta psihic si fizic un copil, dar foarte important este si modelul parental.

Programarile se pot face telefonic, prin email sau printr-un mesaj privat.
Telefon mobil: 0723 096 122
E-mail: psihologveronica@yahoo.com

Facebook: https://web.facebook.com/psihologveronicaneacsu
Bulevardul Independentei, nr. 6,  Targoviste

Psiholog Veronica Neacsu

Foto: Mdi Tv

Copiii si pericolele internetului
Etichetat pe:            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *